SEO, internet siteleri için yapılan çalışmaya verilen isimdir. Türkçe karşılığı olarak arama motoru optimizasyonu şeklinde geçer. Pazarlamacılar için çok önemli bir konu olan SEO, doğru yapılması halinde internet sitesinin arama motorunda ilk sıralara yükselmesini sağlar.
Bu makalemizde SEO’dan yola çıkarak SEO uyumlu blog yazısının ne kadar önemli olduğuna değinelim istedik.
SEO uyumlu bir yazı başlı başına internet sitenizin yukarı çıkmasını sağlamaz, ancak genel SEO söz konusu olduğunda % 60 oranında bir etkiye sahiptir. İnternet sitenize ekleyeceğiniz her blog yazısının mutlaka belli kurallar çerçevesinde olması gerekir. Aşağıda bahsedeceğimiz önemli hususlar ise SEO uyumlu blog yazısının nasıl olması gerektiğine dair ipuçları içermektedir.
Anahtar Kelime Kullanımı Nasıl Olmalı?
Anahtar kelime yani keyword, SEO’da temel bilgidir. Yazdığınız bir içerikte dikkat etmeniz gereken anahtar kelime miktarı vardır. Yani kafanıza göre makale içerisinde çok fazla anahtar kelimenizi geçiremezsiniz. Yaptığınız zaman Google yazınızı spam olarak algılar ve doğal olarak bunun çok etkisi de olmaz. Spama düşmemek için anahtar kelime kullanımında dikkat etmeniz gereken oran % 3’dür. Bunu 600 kelimelik bu makale için düşünecek olursak kullanmaamız gereken miktar toplamda 6 adettir.
Semantik Makale Kullanımı
Yukarıda anahtar kelimelerinizi ne oranda kullanacağınızı belirttik. Semantik olarak ise aynı kelimeleri farklı anlamlarda kullanmanız gerekiyor. Yani aynı kelimeyi kullanmak yerine farklı anlamlara gelebilecek cümlelerde kullanmalısınız. Bunun ne etkisi var derseniz hemen belirtelim. Kullanıcılar bir içeriği aratırken sadece tek bir kelime kullanmazlar. Benzer kelimeleri farklı şekillerde de kullandıkları için sizin makaleniz içinde o kelime geçtiğinde Google bunu algılar ve ziyaretçinin karşısına sizin makalenizi de çıkarır. Buraya kadar makalenin genel örneğinden bahsettik. Ancak elbette ki her şey bununla sınırlı kalmıyor. Makale içinde kullanmanız gereken alt başlıkların olacağını da unutmamanız gerekiyor.
Alt Başlık Kullanımı Nasıl Olmalı?
Makalenizi hazırlarken alt başlıklara da önem vermeniz gerekiyor. Düz bir yazıyı hiçbir kullanıcı okumak istemez. Bir kullanıcıyı sitenize çekmek ve sitenizde tutmak istiyorsanız alt başlıklarınızın da olması gerekiyor. Yani blog makalesi nasıl yazılır şeklinde bir makale hazırlamışsanız içeriğinde blog yazısı kaç kelime olmalı ya da blog yazısında görsel kullanılmalı mı? Gibi başlıklara da yer vermeniz çok önemlidir.
Paragraf Nasıl Olmalı?
Anahtar kelimenizi kullanırken makalenizi paragrafralara bölmeyi de unutmamalısınız. Kullanıcılar akıp giden yazıları değil ilgisini çekebilecek kısa yazıları okumayı tercih ederler. Bunun içinde paragraflarınızı çok uzatmadan içeriğinde anahtar kelimeler bulundurmanız gerekiyor.
URL
URL’nin ne olduğunu internet sitesi olan herkes bilir ancak bilmeyenler için belirtelim. Arama çubuğunda görülen sorgulama alanındaki bilgilerdir. Bir anlamda başlığınızdır. URL hazırlanırken içeriğinde anahtar kelimenizin mutlaka geçiyor olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Meta Description
Mete Google’nin sorgulama alanında çıkan önemli bilgidir. Bu bilgiler toplamda 160 karakterden oluşur. Siz meta hazırlarken anahtar kelimenizi bu 160 karakter içerisinde mutlaka geçirmeniz gerekiyor.
Görseller ve Alt Başlıkları
Görseller mutlaka özgün olmak zorundadır. Özgün olan görselleri eklediğinizde Google gözünde bir adım daha öne geçmiş olursunuz ve kullanıcılar özgün görselleriniz üzerinden de makalenize ve sitenize erişim sağlarlar. Görsel yazıyı okurken kullanıcının sıkılmamasını sağlar. Bunun içinde görsellerinizi özgün olarak kullandığınızda açıklama kısmını doldurmalı ve alt başlıklarla da makalenizi zenginleştirmelisiniz.
Konu Etiketi Kullanmaktan Kaçının.
Konu etiketleri eskiden önemliydi, ancak Google konu etiketlerine artık dikkat etmiyor. Bunun için eklememeniz sizin elinizde. Bazı blog yazılarında konu etiketleri olabiliyor, ancak siz kullanmak istiyorsanız etiket sayısını en fazla 5 adet ile sınırlı tutmaya özen gösterin.
[…] SEO Uyumlu Blog Yazısı Nasıl Yazılır? […]
[…] SEO Uyumlu Blog Yazısı Nasıl Yazılır? […]