PHP nedir? PHP ile ilgili insanların aklında pek çok soru kalmış olabilir. Bu konuda PHP ile ilgili bilgiler sunarak insanları bilgilendirmeye çalışacağız.
Web siteleri, gün geçtikçe daha da büyüyor ve hızla gelişiyor. Web teknolojisi geliştikçe yeni projeler de ortaya çıkıyor. Özellikle günümüz dönemini incelediğimizde PHP’nin büyük bir kullanım oranını olduğu görülüyor. PHP’nin bu kadar popüler olmasının nedenleri arasında pek çok şey yatıyor. Neyse, konuyu daha fazla uzatmadan hemen PHP hakkında bilgi vermeye başlayalım.
PHP Nedir? Nasıl Kullanılıyor?
PHP, dinamik bir web sitesi kodlamaya imkan sağlayan bir programlama dili. Bu programlama dili ile beraber web sitesini ziyaret eden bir kullanıcı, o site ile iletişime geçerek sitede değişikliğe sebep olabilir. Kısacası PHP ile birlikte kullanıcılar ile web sitesi arasında özelleştirilmiş bir arayüz sağlanabiliyor. 1995 yılından bu yana geliştirilen PHP, Rasmus Lerdorf tarafından tasarlandı. Güncel olarak PHP 8 sürümüne sahip olan yazılım dili, her yeni sürümde daha da gelişiyor.
İnsanlar tek dosyada kodlanabilen HTML, JS, CSS ve PHP arasındaki farkları merak edebiliyor. HTML, CSS ve JS ön planda çalışırken PHP arka planda yani sunucuda çalıştıktan sonra diğer üç dil ile sayfayı oluşturur. Yani PHP kodları kullanıcılara görünmez. Şöyle bir örnek de verebiliriz: HTML bir projenin iskeletini oluştururken CSS projenin tasarımını geliştirir, JS projeye dinamiklik katarken PHP ise kullanıcıların projede değişiklik yapmasına izin verir.
PHP nedir? Bu soruyu cevapladığımıza göre biraz da PHP’nin özelliklerinden ve örneklerinden söz edelim. PHP, fonksiyonel bir yapıya sahip. Yani neredeyse her bir kod için fonksiyon kullanılır. Örneğin “strpos(‘Test’, ‘e’);” kodunu incelediğimizde fonksiyonel bir yapı sunduğu görülüyor. Bir diğer örnek “strlen(‘Teknoloji’);” olarak sunulabilir. JS’de bu kod “‘Teknoloji’.length” olarak yazılıyor. Aradaki farkı anlamanız açısından paylaştık.
PHP’nin bir diğer özelliği farklı bir PHP dosyasını içe aktarma desteğinin bulunması. “include(‘Test.php’);” şeklinde yapılan bu işlem sayesinde kullanıcı, farklı bir dosyayı çekerek işlem gerçekleştirebiliyor. Bunun yanı sıra sınıf sistemi, kolay anlaşılabilir yapısı ve tek değişken tipi ile birden fazla değişken tanımlama gibi özellikler kendisinde yer alıyor.
PHP kullanan bazı yazılımlar şu şekilde açıklanabilir:
- WordPress
- MyBB
- XenForo
- Wikipedia
- Udemy
PHP Tarihi
“PHP nedir?” konusunun yanı sıra PHP’nin tarihi hakkında da bilgi sahibi olmak gerekiyor. Biraz da PHP’nin tarihinden söz edelim. PHP’nin geliştirilme amacından söz ederek başlamak gerekiyor. 90’lı yılların başında henüz internet yeni yeni halka açık hale gelmişken bu dönemde internet sitelerindeki web sayfaları genel olarak okumak amaçlı kullanılıyordu. Bu açığı fark eden Rasmus Lerdorf, hemen PHP isminde bir yazılım dili geliştirme kararı alır ve bu konuda ilk çalışmaları ortaya koyar.
Lerdorf, C ile kodlanmış CGI olarak isimlendirilen bir sistem geliştirir. Bu sistemin temel amacı veritabanı ile bağlantı kurmak ve web formları oluşturup kullanıcıların bu formlarını doldurmasını sağlamak. Bu şekilde geliştirilmeye başlanan ve sonrasında PHP ismini alan yazılım dili, günümüze kadar yeni özellikler kazanarak daha gelişmiş bir hale bürünmeye başladı.