Metaverse’nin tam olarak ne olduğunu açıklamak kolay değil. İnsanlar genellikle sanal bir dünya düşünürler. Tıpkı 1980’lerdeki insanların 2020’lerde internetin nasıl görüneceğini hayal edemedikleri gibi; Benzer şekilde, meta veri deposunu tam olarak tanımlamak kolay değildir.
Metaverse sosyal medya paylaşımı, oyun, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve kripto para birimleri ile biraz karışık. Roblox, Fortnite ve Animal Crossing gibi iyi bilinen oyunlar metaverse’nin bir parçasıdır. Metaverse’de yer alan sadece oyunlar değil. Aksine, katılabileceğiniz birkaç aktivite daha var.
Metaverse Özellikleri
Meta veri deposunda belirli temel özelliklerin olduğunu görüyoruz. Bu özellikler, meta veri deposunun arkasındaki genel kurulum hakkında biraz fikir verir.
Oradadır ve kalıcıdır : Duraklama yoktur, son yoktur ve onu aynı hızla ‘sıfırlayamazsınız’. Sadece süresiz devam eder.
Senkronize çalışır ve canlıdır: önceden planlanmış ve bağımsız olaylar vardır. Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi. Aynı anda kullanıcı sayısında bir sınırlama yoktur herkese kendi mevcut olma hissini verir.
İşleyen bir ekonomidir: Bireysel veya şirket olarak katılabilirsiniz. İster kendi yatırımını yap, ister sat. Dijital araziye sahip olabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz.
Açık ve kapalı platformlarda hem özel hem de kamuya açık dijital ve gerçek dünyada bir deneyimdir.
Metaverse ve Oyunlar
Meta veri deposunun blok zinciri bölümündeki birçok oyunun kendi kripto para birimi ve oyun kuralları olan kendi ülkeleri veya dünyaları vardır. NFT şeklinde sanal arazi satın alabileceğiniz birkaç oyun dünyası daha var. Örneğin bir otel, bir restoran veya bir benzin istasyonu gibi bu sanal arazi üzerine inşa edebilirsiniz. Ayrıca araziyi tekrar satabilir veya kiralayabilirsiniz. Yani olasılıklar sonsuzdur.
Geleneksel oyunlarla arasındaki en büyük fark, oyunu oynayarak gelir elde etmenizi sağlayan P2E seçeneğidir. Diğer büyük fark, oyun içi özelliklerin tümüne sahip olmanızdır. Bu dijital bir arazi parçası olabileceği gibi bir spor sahası, helikopter, araba, kaykay veya kıyafet de olabilir. Hatta bazı oyunlar, avatarınız için kirpikler veya farklı renkli gözler satın alabileceğiniz veya takas edebileceğiniz ayrıntılarda o kadar ileri gidiyor.
Böyle bir sanal dünyanın olanakları? Neredeyse sonsuz.
Geleceğin Sosyal Ağı
En basit haliyle, Metaverse neredeyse sosyal olacak bir yer haline gelmiştir. Ve bu sosyal medyadan oyuna kadar değişebilir. Örneğin, Facebook’un ana şirketi Meta, kullanıcıların bir araya gelip VR gözlükleri aracılığıyla oyun oynayabilecekleri sanal bir salon olan Horizons World’ü piyasaya sürdü. Uygulama şu anda yalnızca ABD ve Kanada’da kullanılabilir.
Ayrıca oyun platformu Roblox, kullanıcılara milyonlarca mini oyundan oluşan bir kütüphane sunuyor. Avatarınız ayrıca diğer avatarlarla tanışabilir, arkadaşlarınızla sohbet edebilir ve çok daha fazlasını yapabilir.
Klasik Paradan Kriptoya
Bilinmesi gereken önemli şey Metaverse, kendi ekonomisiyle kendine ait bir dünya olacak. Bu sanal paraya ‘kripto para birimi’denir. Böyle bir dijital para biriminin en bilinen örneği Bitcoin’dir (BTC).
Kripto herhangi bir hükümet veya banka tarafından merkezi olarak kontrol edilmez. Yani bir banka hesabı açmanıza veya banka kartı başvurusunda bulunmanıza gerek yok. Tüm işlemler tamamen sanal olarak yenilikçi bir sistem aracılığıyla gerçekleşir.
Sanal Gayrimenkul ve Diğer Uygulamalar
Metaverse ile popülerlik kazanan bir diğer önemli trend: sanal emlak. 2021’de en az yarım milyar dolar değerinde dijital gayrimenkul satıldı!
Son olarak, etkinlikler bu yeni çevrimiçi deneyimde giderek daha fazla yer bulacaktır. Örneğin sanal Moda Haftası: Şu anda online olarak deneyimlediğimiz gibi her şeyi yayınlamak yerine, VR gözlüğünüzü takıp podyuma çıkıp partilere katılabilirsiniz.