Mobil uygulamaların günlük rutin yaşamda hayatımızı çok kolaylaştırdığını söylemek mümkündür. Hatta bu uygulamaların büyük bir bölümüne ücret ödemiyor olmanız ihtiyacınız olan bir uygulamayı bulduğunuzda hemen indirip kullanmanıza imkan tanıyor. Aslında burada şu sözü hatırlatmakta doğru olacaktır. Eğer bir şey bedavaya satılıyorsa ürün sizsiniz. Tahmin ediyorum ki bu söz hepinizin mantığına yattı, çünkü hayat öyle enteresan gelişmelere sahne oluyor ki kimsenin kimseye bedava bir şey vereceğine inanmak mümkün değil. O zaman madem ürün sizsiniz o zaman kendinizi ağırdan almakta sizin hakkınız. Yani burada yapmanız gereken en önemli şey biraz hassasiyet göstermeniz.
Hassasiyetin ilk ayağında dikkat etmeniz gereken en önemli şey kullandığınız şeyin dijital bir dünya olduğunu unutmamak yani her şey sanalda gelişiyor. Bunun içinde kalitenizin bozulmaması adına dikkatli olmanız gerekli.
İşte bu makalemizde uygulamaların hayatımızı esir aldığı bu dönemde uygulamalar içinde en çok veri toplayanı hangisi bu konu hakkında detaylı bilgiler verelim istedik.
Öncelikli olarak veri ne demektir buna bakalım.
Veri sizin dijital dünyadaki varlığınızı ifade eder. Bu kişisel bilgileriniz olurken en özel bilgilerinizde olabilir. Bir insan dijitalde var olan verilerinin korunduğunu düşünüyor olsa da bunun bir garantisinin olmayacağını bilmesi gerekir. Yani sizin yapacağınız en mahrem bir poz bile internette ömür boyunca saklı olarak kalacaktır. Bunun için yükleyeceğiniz uygulamaların sizden hangi verileri alabileceklerine dikkat etmeniz gerekiyor.
Aşağıda bu uygulamalardan bazıları belirtilmiştir.
Facebook ve İlişkili Uygulamalar
Veriler denildiğinde ilk akla gelen sosyal medya oluyor. Yani sosyal medya da birçok platform var ama Facebook ve ilişkili uygulamalar veri toplamada başı çekiyor. Uygulamanın üyelik esnasında kullanıcının gizliliğine önem verdiğini iddia etmesini normal olarak karşılıyor, fakat burada bir gizlilikten söz etmekte mümkün değildir. Bugün Facebook’a baktığımızda birçok veri ihlalinin yaşandığını görmeniz mümkün. Facebook gerçek anlamda bir veri toplayıcı. Yani söylediğinin çok üzerindeki verileri sizden habersiz ve gizlice çekebiliyor. Şunu unutmamakta gerekiyor. Facebook veri almayı Metaverse ile daha fazla yapıyor.
Yapılan açıklamalara ve iddialara göre Facebook’un aslında sadece bir sosyal medya platformu olmadığı aynı zamanda casusluk yaptığı da var. Hatta Facebook’un sizi takip etmesine bile gerek kalmıyor bir sonraki satın alma işleminizi ve genel olarak gelecekteki internet hareketlerinizi bile tahmin edebiliyor. Sizin hakkınızda toplanmış tüm veriler aynı zamanda risk demektir.
Hava Durumu Uygulamaları
Masum gibi duruyor ama hava durumu uygulamalarının da çok fazla veri topladıklarını söyleyebiliriz. Hava durumu uygulamalarının gizlilik politikalarına baktığınızda aslında bunu çok net anlıyorsunuz. Bu gizlilik politikası içinde toplanan verilerin reklam amaçlı kullanılabileceği de belirtiliyor.
İlginizi Çekebilir: Yararlı Bilgiler
Arkadaşlık Uygulamaları
Yapılan araştırmaya göre Amerika’da birçok çift arkadaşlık uygulamaları sayesinde tanışıyorlar. Bu uygulamaların isimlerini vermekten ziyade uygulamaların yaptığı şeye dikkat çekmek çok daha mantıklıdır.
Arkadaşlık uygulamalarının büyük bir bölümü üyelerinin güncel verilerini toplayarak onu daha sonrasında kullanılmak üzere reklam alıyor.
Arkadaş bulma uygulamaları varsayılan olarak yabancılarla paylaşmaktan çekinmeyeceğiniz birçok kişisel bilgiyi ifşa etmenizi gerektiriyor. Çünkü insanlar sizin kişisel bilgilerinizi öğrendiklerinde kendilerini güvende hissediyorlar. Adınız, doğum gününüz, cinsel yöneliminiz, fotoğraflarınız, telefon numaranız ve e-posta adresiniz hesap oluşturmak için gerekli.
Dijital Ortamda Gizliliğinizi Nasıl Korursunuz?
Dijital ortamda gizliliğinizi korumak zor görünse de aslında basittir. Yani girdiğiniz internet sitesinin gizlilik politikalarını okuduğunuzda neye izin verdiğinizi de anlayabiliyorsunuz.
Bir uygulamayı indirmeden önce kimse gizlilik politikaları sayfalarını okumak zorunda değil ancak şirket hakkında temel bir araştırma yapmak ve izinleri, benzer ayarları değiştirmek iyidir.
Çevrimiçi olarak başkalarıyla paylaştıklarınızı sınırlamak, herhangi bir linke veya dosyaya tıklamadan önce iki kez kontrol etmek, güçlü parolalar kullanmak ve kullandığınız cihazda veya uygulamadaki gizlilik ayarlarını etkinleştirmek her zaman iyi bir fikirdir.