Ana Sayfa Rehber Bilgisayar Windows 11’de Sistem Hızlandırmak için Hangi Hizmetler Kapatılmalı?

Windows 11’de Sistem Hızlandırmak için Hangi Hizmetler Kapatılmalı?

0
Windows 11’de Sistem Hızlandırmak

Windows 11’de sistem hızlandırmak için yapılabilecek pek çok şey mevcut. Bu konuda yapılması gerekenlerden söz ediyor olacağız.

Windows 11 işletim sistemi, geçtiğimiz yılın Ekim ayında piyasaya sürüldü. Piyasaya sürülmesinin ardından pek çok kullanıcı tarafından tercih edilen işletim sistemi için hızlandırma işleminin nasıl yapılacağı merak edilenler arasında. Bu konu içerisinde size hızlandırma yapmak için sıradan şeyleri anlatmak yerine daha profesyonel işlemlerden bahsedeceğiz. Bundan dolayı bu adımların dikkatlice uygulanması gerekir.

Windows 11’de Sistem Hızlandırmak

Öncelikle hizmetlere nasıl erişileceğini anlatalım. Bunun için “Windows + R” tuşlarına bastıktan sonra “services.msc” yazılmalı. Bu aşamadan sonra “Hizmetler” kısmı kullanıcılarla buluşuyor olacak. Ardından hangi hizmetlerin kapatılması gerektiğini bilmek için aşağıdaki hizmetleri kendi tercihinize göre inceleyip adımları uygulayın.

Windows 11 işletim sisteminde sistem hızlandırmak amacıyla pek çok gereksiz sayılabilecek hizmet arka planda aktif çalışıyor. Bunlardan birisi Windows Search olarak açıklanabilir. Bu hizmet, özellikle eski donanımlara sahip sistemlerde performansı önemli ölçüde etkileyebilir. Hizmet, her ne kadar sakin çalışsa da donanımların performansına göre etki edebiliyor. Özellikle CPU ve disk tüketimi yapan Windows Search, arama dizini oluşturarak hızlı bir arama deneyimi yaşatıyor. Eğer arama kısmı işinize yaramıyor ise bu hizmeti devre dışı bırakabilirsiniz.

Windows 11’de Sistem Hızlandırmak

Windows 11’de sistem hızlandırma için kapatılması gereken hizmetlerden birisi SysMain olarak açıklanabilir. “Hızlı Getirme” olarak da tanımlanabilen bu hizmet, adından da anlaşılacağı üzere performansı zaman içerisinde iyileştirerek sistemin daha hızlı çalışmasına etki ediyor. Her ne kadar böyle görünse de düşük donanımlara sahip Windows kullanıcıları, bu işlem arka planda zaman zaman çalıştığında düşük performans sorunları ile karşılaşabiliyor. Çünkü işlemin CPU tüketimi bir süreliğine yükseliyor. Bu da kasma problemlerini doğurabiliyor. İsteğe bağlı olarak bu hizmet devre dışı bırakılabilir.

Bunun yanı sıra Windows Update ve telemetri hizmeti de kapatılması gereken hizmetler arasında karşımıza çıkıyor. Şunu belirtelim ki bu hizmetler her ne kadar kapatılırsa kapatılsın tekrar otomatik bir şekilde aktif olabiliyor ama bir süre bu şekilde idare edilebilir. Windows Update ve telemetri, ciddi anlamda performansı etkileyebiliyor. Bilgisayar her açıldığında veya uygulama yüklendiğinde telemetri, rapor hazırlayarak CPU ve disk tüketimine sebep oluyor. Bu durum, sistemin başlangıçta veya uygulama yüklendikten sonra performans sorunları ile karşılaşmasına sebep olabilir.

Windows 11’de sistem hızlandırmak için devre dışı bırakılabilecek daha pek çok hizmet karşımıza çıkıyor. En önemlisi de telemetri olarak yer alsa da bunun yanı sıra kaynak tüketen birçok işlem yer alıyor. Genel olarak üst paragraflarda belirtmiş olduğumuz hizmetlerin sisteme büyük bir etkisi mevcut. Bunun yanı sıra kapatılabilecek hizmetler arasında şunlar da yer alıyor:

  • Dağıtılmış Bağlantı İzleme İstemcisi (Ağ üzerinde dosya paylaşımı)
  • dmwappushsvc (Farklı bir telemetri hizmeti)
  • İkincil Oturum Açma (Birden fazla oturum açanlar için gerekli olan bileşen)
  • İndirilen Haritalar Yöneticisi (Harita hizmeti)
  • IP Yardımcısı (IPv6)
  • Uzaktan Kayıt Defteri
  • Tanı İlkesi Hizmeti (Hata raporu)
  • Yazdırma Biriktiricisi (Yazıcı)
  • Windows Resim Alma (Tarayıcı)
  • Windows Hata Raporlama Hizmeti (Hata raporu)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz