Bu yazımızda sizlere Windows 10’da sistem geri yükleme işlemi nasıl yapılır detaylı ve resimli bir şekilde anlatacağım.
Windows 10’da sistem geri yükleme
Sistem Geri Yükleme, Microsoft‘un işletim sisteminde meydana gelen işlev bozukluklarında sistem dosyalarının, kayıt defteri anahtarlarının ve yüklü programların bir önceki düzgün çalışan durumlarında geri döndürülmesi için tasarlanan bir yardımcıdır.
Sistem Geri Yükleme işlemi bazı sistem dosyalarının ve Windows kaydının anlık görüntüsünü alır ve bunları Geri Yükleme Noktası olarak kaydeder. Bir yükleme hatası veya veri hatası olduğunda Sistem Geri Yükleme, işletim sistemini yeniden yüklemeye gerek olmadan, sistemi yeniden çalışır duruma getirir. Varsayılan ayar alarak günde bir kez geri yükleme noktası oluşturulur. Sürekli olarak sistem faaliyetini izler ve yazılım yükleme, donanım sürücülerini güncelleştirme, yeni donanım sürücüleri yükleme gibi faaliyetler gerçekleştirildiğinde otomatik olarak geri yükleme noktası oluşturulur. Ayrıca istediğiniz zaman manuel olarak da geri yükleme noktası oluşturulabilir.
Peki Geri yükleme noktasına bilgisayar nasıl döndürülür? Windows 10 işletim sisteminde sistem geri yükleme nasıl yapılır? Yazımızın devamında tüm sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz.
Windows 10’da sistem geri yükleme nasıl yapılır?
- İlk olarak bilgisayarınızın klavyesi üzerinden Windows + R kısa yolu ile Çalıştır penceresini açalım.
- Açılan Çalıştır penceresinde bulunan Aç bölümüne msconfig yazalım ve Tamam butonuna basalım.

- Üst bölümde yer alan sekmeler içerisinden Araçlar bölümüne giriş gerçekleştirelim.

- Açılan Araçlar sayfası içerisinde bir çok araç bulunmaktadır.
- Sayfanın en altında bulunan Sistem Geri Yükleme aracını seçerek Başlatma butonuna basalım.

System Restore
- Karşınıza açılan Sistem dosyalarını ve ayarlarını geri yükle ekranında aşağıdaki gibi bir bilgilendirme yer almaktadır.
- Sistem geri Yüklemesi, bilgisayarınızın yavaş çalışmasına ya da yanıt vermeyi durdurmasına neden olabilen sorunları düzeltmeye yardımcı olabilir.
Sistem Geri Yükleme belgelerinizi, resimlerinizi veya diğer kişisel verilerinizi etkilemez. Son yüklenen programlar ve sürücüler kaldırılabilir. - İleri (Next) butonuna basarak devam edelim.

- Açılan ekranda Önerilen Sistem geri yükleme noktalarından herhangi birini seçebilirsiniz.
- Diğer Geri Yükleme Noktalarını Göster kutucuğunu işaretleyerek sistemde oluşturulan diğer geri yükleme noktalarından birini de seçebilirsiniz.
- Geri yükleme yapmak istediğiniz tarihi seçerek İleri (Next) butonuna basalım.

- Son (Finish) butonuna basarak sistem geri yükleme işlemini başlatalım.
Sistem geri yükleme süresi, bilgisayarınızın genel performans durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İşlem bitene kadar bilgisayarınız şarjda ve açık bir durumda kalmalıdır.

Sizde yukarıda yer alan adımları uygulayarak Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarınızda sistem geri yükleme yapabilirsiniz. Yazımızı beğendiyseniz yorum yaparak paylaşmayı ve bize destek olmayı unutmayın.