Ülkemizin ilk ve tek uydu operatörü olmakta olan ve kablo TV, Web gibi hizmetler de vermekte olan TÜRKSAT, uzun uzun yıllardan beri yörüngeye uydular göndererek dijital iletişim hizmetlerini iyileştirmeyi amaçlıyor. TÜRKSAT tarafından uzaya gönderilen uyduları ve hangi niteliklere sahip olduklarını yakından inceleyelim.
TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo televizyon ve İşletme A.Ş. kısaca TÜRKSAT, 2004 senesinde çalışmaya başlamış olsa da 1994 senesinden beri uzaya yani Dünya yörüngesine uydular yollamaktadır. Elbette, bu uydular bizzat TÜRKSAT tarafından gönderilmiyor. Değişik üretici firmalar vasıtasıyla gönderiliyor fakat bütün planlamalar ve hizmet transferi TÜRKSAT tarafından yapılarak ülkemiz sınırları içerisindeki kullanıcılara kablo televizyon ve Web hizmeti sağlanıyor.
TÜRKSAT tarafından uzaya gönderilen birçok uydu olsa da bunların tamamı aktif halde değil. Fakat adeta her sene yeni bir uydu gönderilmeye devam etmektedir. Bu sayede kablo televizyon ve Web başta gelmek üzere bütün dijital iletişim araçlarının iyileştirilmesi amaçlanıyor. Bugüne kadar TÜRKSAT tarafından uzaya gönderilmiş uydulara ve bu uyduların niteliklerine gelin yakından bakalım.
Şimdiye Kadar Ülkemizden Uzaya gönderilmiş ve Gönderilecek TÜRKSAT uyduları
Bugüne kadar ülkemizden uzaya gönderilen uydular şunlardır;
- TÜRKSAT 1A
- TÜRKSAT 1B
- TÜRKSAT 1C
- TÜRKSAT 2A
- Eutelsat 31A
- TÜRKSAT 3A
- TÜRKSAT 4A
- TÜRKSAT 4B
- TÜRKSAT 5A
- TÜRKSAT 5B
- TÜRKSAT 6A
Başarısız Bir Vazife: TÜRKSAT 1A
Thales Alenia Space firması tarafından üretilmiş olmakta olan TÜRKSAT 1A uydusu, 24 Ocak 1994 tarihinde Fransız Guyanası’nda bulunan Guyana Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. Ama fırlatma işleminden sonrası oluşan sorun nedeniyle uydu yörüngeye oturamadı ve okyanusa düştü.
Uzun Seneler Vazife Yaptı: TÜRKSAT 1B
Thales Alenia Space firması tarafından TÜRKSAT 1A uydusu yerine üretilmiş olmakta olan TÜRKSAT 1B uydusu, 10 Ağustos 1994 tarihinde Fransız Guyanası’nda bulunan Guyana Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. 42,0° Doğu ve 31,0° Doğu koordinatlarındaki Mezarlık Yörüngesi olarak isimlendirilen pozisyonda 2006 senesine kadar vazife yapan TÜRKSAT 1B uydusu, şuan da pasif haldedir.
En Başarılı Vazife Yapan Uydulardan: TÜRKSAT 1C
Thales Alenia Space firması tarafından üretilmiş olmakta olan TÜRKSAT 1C uydusu, 10 Temmuz 1996 tarihinde Fransız Guyanası’nda bulunan Guyana Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. 42,0° Doğu ve 31,0° Doğu koordinatlarındaki Mezarlık Yörüngesi olarak isimlendirilen pozisyonda 2010 senesine kadar vazife yapan TÜRKSAT 1C uydusu, şimdi pasif haldedir.
Adı Eurasiasat Bir Olacaktı: TÜRKSAT 2A
Thales Alenia Space firması tarafından üretilmiş olmakta olan TÜRKSAT 2A uydusu, 10 Ocak 2001 tarihinde Fransız Guyanası’nda bulunan Guyana Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. Eurasiasat bir olarak düşünülen ismi seriye uygun olması için TÜRKSAT 2A olarak değiştirilen uydu, 42,0° Doğu ve 31,0° Doğu koordinatlarındaki Mezarlık Yörüngesi olarak isimlendirilen pozisyonda 2016 senesine kadar vazife yapmıştır artık pasif bir şekildedir.
Kiralık Uydu: Eutelsat 31A
Boeing firması tarafından üretilmiş olmakta olan Eutelsat 31A uydusu 27 Eylül 2003 tarihinde Fransız Guyanası’nda bulunan Guyana Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. TÜRKSAT, Eutelsat 31A uydusunu 2014- 2018 seneleri içinde kiralamış ve işletmiştir.
En Eski Etkin Uydulardan: TÜRKSAT 3A
Thales Alenia Space firması tarafından üretilmiş olmakta olan TÜRKSAT 3A uydusu, 13 Haziran 2008 tarihinde Fransız Guyanası’nda bulunan Guyana Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. 42,0° Doğu pozisyonunda bulunan TÜRKSAT 3A uydusu hala etkin olarak vazife yapıyor olmaktadır.
Kazakistan’dan Fırlatılan İlk Uydu: TÜRKSAT 4A
Mitsubishi Electric firması tarafından üretilmiş olmakta olan TÜRKSAT 4A uydusu, 14 Şubat 2014 tarihinde Kazakistan’da bulunan en eski ve en büyük uzay üssü olmakta olan Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatıldı. 42,0° Doğu pozisyonunda bulunan TÜRKSAT 4A uydusu hala etkin olarak vazife yapıyor olmaktadır. Bu uydulara artı olarak TÜRKSAT 4B, TÜRKSAT 5A, TÜRKSAT 5B, TÜRKSAT 6A uyduları hala aktif olarak vazife yapmaktadır.