Ana Sayfa Rehber Bilgisayar Windows Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Windows Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?

0
Windows Temizleme

Windows temizleme konusunda kullanıcıların aklında pek çok soru işareti bulunabilir. Bu konuda temizleme işleminden bahsetmek isteriz.

Microsoft Windows işletim sistemi, günümüzün en çok kullanılan işletim sistemlerinden birisi. Özellikle eski işletim sistemlerinde temizlik yapmak gerekli bir hadiseydi. Çünkü depolama alanları dolduğunda Windows, uyarı verebiliyordu. Günümüzde Microsoft’un yeni uyguladığı sistem sayesinde bir miktar alan korumaya alınıyor ve bu sayede işletim sistemi güncellemeleri rahatlıkla yapılabiliyor. Buna rağmen alan doluyor ise yapılması gereken bazı şeyler mevcut.

Windows Temizleme Adımları

Windows işletim sisteminin temizliği için yapılabilecek pek çok yol bulunmakta. Bu yöntemler sayesinde GB’larca yer açmak dahi mümkün hale gelebilir. Öncelikle “Ayarlar -> Sistem -> Depolama -> Temizleme Önerileri -> Geçici Dosyalar” kısmına girilmeli. Eğer eski işletim sistemi kullanılıyor ise “Bilgisayar” dizininde C diskine sağ tıklayıp özelliklere girmek lazım. Burada “Diski Temizle” seçeneği bulunuyor. Bu seçeneğe tıkladıktan sonra “Sistem dosyalarını temizle” seçeneği de seçilmeli.

Çok yer kaplaması muhtemel dosyalar arasında Windows Update dosyaları yer alıyor. Bu dosyalar, yüklü güncelleştirmelerin kopyası olarak açıklanabilir. Özellikle bir önceki sürüme dönmek isteyenler için güncelleme dosyaları tutuluyor fakat şunu belirtelim ki yalnızca bir önceki sürümün güncelleme dosyaları bırakılıyor. Daha öncekiler otomatik olarak kaldırılıyor.

Yer kaplayabilecek bir diğer dizin geri dönüşüm kutusu olmakta. Geri dönüşüm kutusuna atılan pek çok dosya, depolama alanını doldurabilir. Bu kısım ara sıra kontrol edilip temizlenmeli ki depolama alanı temiz bir şekilde bulunsun. Windows temizleme adımları arasında anlatmış olduğumuz bu iki adım genellikle en çok yer kaplayan bölümler oluyor.

Windows Temizleme

Yer kaplayabilecek bir diğer nokta indirilenler klasörü olarak açıklanabilir. Bu klasörde kişisel dosyalar da bulunabilir. Bundan dolayı bu dizini temizlerken önce bir inceleme yapmak gerekiyor. Eğer burada kullanılmayan yani gereksiz dosyalar bulunuyor ise silinebilir veya Windows’un temizleme aracı ile tamamen boşaltılabilir. Kısacası sıkça dosya indiriyor iseniz indirme dizini temizlenerek de büyük bir yer açılabilir.

Kullanıcıların silmesi gerektiği daha pek çok yer mevcut. Windows temizleme işlemi ile uğraşırken kaldırılması gereken dosyalar arasında sistem hatası bellek dökümü dosyaları da bulunuyor. Bu dosyalar, sistem hatası oluştuğunda bellek dökümü dosyası üretir. Bu dosyanın da boyutu büyük olabilir. Bu dosya analiz edilecek ise analiz edilmeli ve sonrasında isteğe bağlı olarak kaldırılmalı.

Windows yükseltme günlük dosyaları, bir diğer temizlenebilecek dosyalar arasında karşımıza çıkıyor. Bu dosyaların amacı, Windows güncellemesi sırasında ortaya çıkan sorunları rapor etmek ve genel bir bilgi sağlamak. Bu raporları önemsemiyor iseniz silebilir, daha temiz bir depolama alanına sahip olma yolunda ilerleyebilirsiniz.

Windows temizleme işlemi için küçük resimler de kaldırılabilir. Sık sık klasörler arasında dolaşan bir Windows kullanıcısının küçük resimler bölümü bol bol yer kaplayabilir. Bu kısmın amacı, bir dizine girildiğinde dosyalara küçük resim oluşturmak olarak açıklanabilir. Fotoğraf ve videolarda bu sıklıkla görülen bir durum. Bu işlemlerin yanı sıra aşağıdaki bölümler de silinebilir:

  • Geçici internet dosyaları
  • Microsoft Defender
  • Teslim iyileştirme
  • Geçici dosyalar
  • DirectX gölgelendirici önbelleği
  • Sistem hatası mini döküm dosyaları
  • Windows hata raporu ve geri bildirim tanımlama
  • Güncelleştirme dosyaları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz