Windows 11 özellikleri ve sistem gereksinimleriyle beraber insanların merak ettiği bir konu olabilir. Bu konu içerisinde işletim sistemini açıklıyor olacağız.
Microsoft, 2014 yılına girdikten sonra Windows 10 işletim sisteminin Insider versiyonunu denemek isteyen kullanıcılarla buluşturmuştu. 2015 yılına girdiğimizde Windows 11 işletim sisteminin tam sürümü tüm kullanıcılarla buluşmuş oldu. Yeni sürüme geçen kullanıcılardan birisi de biz olmuştuk. Özellikle daha yüksek oyun performansı bizim dikkatimizi çekmişti. Microsoft, bu dönemde açıkladığı bir kararda yeni bir işletim sistemi sürümü çıkmayacağını dile getirmiş olsa da geçtiğimiz yılın Haziran ayında tanıtım yapıldı, Ekim ayında Windows 11 piyasaya sürüldü. Bu doğrultuda henüz Windows 11’e geçiş sağlamayan kişiler yenilikleri merak edebiliyor.
Windows 11 Özellikleri
Windows 11 işletim sistemi, sunduğu pek çok özellik ile bizleri karşılıyor. Bu özelliklerden birisi pencere bölme yapısının güncellenmiş olması. Yeni sistem sayesinde artık ekrana birden fazla pencereyi yerleştirmek daha kolay hale geldi. Bununla birlikte farklı stiller de eklendi. Bu stillere ulaşmak için bir pencerede sağ üst kısımdaki büyütme simgesinin üzerine gelinmeli. Fare ile buranın üzerine geldikten sonra pencere yerleştirme düzenleri görünüyor. Kullanıcı, bunlardan birini seçerek pencereleri pratik bir şekilde düzenleyebiliyor.
Windows 11 özellikleri ile birlikte dikkat çeken detaylardan birisi de yenilenmiş başlat menüsü oldu. Başlat menüsü, artık eskisinden daha iyi bir görünümde. Aslına bakarsak başlat menüsü yerine başlangıç menüsü ismi kullanılıyor. Bunu da belirtmek istiyoruz. Yenilenen tasarımıyla insanların karşısına çıkan bu menüyü incelediğimizde Windows 10’a göre daha farklı bir dizayn yer alıyor. Başlangıç menüsünün üst kısmında arama kısmı bulunurken altında sabitlenen öğeler dikkat çekiyor. Bir alt kısımda önerilenler ve onun da altında kullanıcı simgesi ve güç butonu mevcut. Ayarlar üzerinden başlangıç menüsünü güncellemek mümkün oluyor.
Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 11 ile birlikte yeniliklerden birisi de oyun performansının arttırılması oldu. Yeni sürüm ile beraber oyunculara en iyi deneyimi sunmayı amaçlayan Microsoft ekibi, bu konuda sıkı bir çalışma yaptı. Eskisine göre daha iyi bir oyun performansına sahip olan Windows 11, bu bilgilerin yanı sıra DirectX 12 Ultimate teknolojisinden de bahsetmiş oldu. Bu teknoloji ile beraber DXR yani DirectX Ray Tracing özelliği daha iyi hale getirildi. Bu da oyuncuların ışın izleme konusunda daha etkili bir performansa tanıklık edebileceğini gösteriyor. Bunun yanı sıra bu sürüm Variable Rate Shading, örgü gölgelendirme ve örnekleyici geri bildirimi özelliklerini bünyesinde barındırıyor.
Yeni sürümde widgetler de dikkat çeken detaylardan birisi oldu. Daha öncesinde başlangıç menüsünde yer alan canlı kutucuklar kaldırılmıştı. Bununla beraber daha eski işletim sistemlerinde widgetler yer alıyordu. Windows 11 ile birlikte tekrardan widget sistemi geldi.
Windows 11 Sistem Gereksinimleri
Windows 11 özellikleri dışında sistem gereksinimlerini de bilmek gerekiyor. Windows 11 için en düşük sistem gereksinimleri şu şekilde açıklanıyor:
- SoC destekli ve 2 çekirdekli 1 GHz CPU
- 4 GB RAM
- 64 GB depolama alanı
- TPM 2.0
- WDDM 2.0 destekli ve DirectX 12 uyumlu GPU
- 1280×720 piksel ekran çözünürlüğü
- 8 bit renk desteği