Microsoft tarafından piyasaya sunulan ve Windows NT grubuna dahil olan Windows 10 işletim sistemi 2015 yılının Temmuz ayında piyasaya sürülmüştür. Piyasaya sürülmesinden bu zamana kadar birçok bilgisayar markası tarafından kullanılmıştır. Windows 10’a olan ilgi çıktığından bu yana -7 sene- hep üst düzeyde olmuştur. Windows 8’deki eksiklikler ve kullanıcılardan alınan olumsuz geri dönüşler ışığında Windows 10’un üzerine daha çok düşülmüştür.
Kullanıcıların istekleri göz önüne alınarak daha detaylı çalışılmıştır. Eksiklikler giderilip sistem geliştirildikten sonra ise kullanıcılardan olumlu geri dönüşler alınmıştır. Birçok kullanıcı tarafından sıkça tercih edilen ve performansının her geçen gün arttırıldığı işletim sistemi, Windows işletim sistemleri arasında en sevilen ve en kullanışlısı oldu.
Windows 10 işletim sisteminde yapılan yeniliklerinden biri de Cortana sesli asistanıdır. Birçok kullanıcının performans olarak yeterli görmediği ve hız bakımından çok tercih etmediği İnternet Explorer yeni adıyla Microsoft Edge eklenmiştir. Kullanıcıların şikayetleri dikkate alınarak İnternet Explorer (Edge) için zorunlu güncelleme getirildiğini söyleyebiliriz.
Windows 11 Yenilikler Nelerdir?
2021 yılında piyasaya sürülüp Windows 10’un tahtını sallayan yeni işletim sistemi Windows 11, yenilenmiş tasarımı ve kolay kullanımıyla kullanıcının beğenisine sunulmuştur. Yenilenmiş görünümü ve diğer güncel tasarımlarla rekabete giren Windows 11, alışılmışın dışında farklı kullanış biçimleri sunmaktadır. Yaklaşık 6 yıldır Windows 10 kullanan kullanıcıların, Windows 11’deki tasarım ve kolay arayüzü sayesinde beklentilerinin karşılandığını söyleyebiliriz.
Windows 11’e Yükseltmek İçin Gereken Sistem Gereksinimleri Nelerdir?
Windows 7, Windows 8 ya da Windows 10 işletim sistemi olan bilgisayarınızı Windows 11’e yükseltmek için gereken sistem özellikleri ise; en az 4 GB kapasiteli bir ram, 64 GB ya da daha fazla kapasiteye sahip depolama alanı, en az 1 GHz veya daha hızlı olan 2 ya da daha fazla çekirdeğe sahip olan 64 bit işlemci ve WDDM 2.0 sürücüsüne, DirectX 12 veya üzeri cihaza uyumlu grafik kartı. En minimum bu sistem özellikleri ile Windows 11 işletim sistemine sahip olabilirsiniz.
Windows 10 ve Windows 11 Karşılaştırması
Yaklaşık 6 yılı aşkın kullanıcının da tercih ettiği ve uzun süredir kullanılan Windows 10 işletim sisteminden sonra ihtiyaçlarımızı karşılayacak şekilde tasarlanan Windows 11’in daha kullanışlı olduğunu ve kullanıcıyı memnun ettiğini söyleyebiliriz. Windows 11’e gelen yeni özelliklerinden bir tanesi de başlat menüsünün önceki sürümlere göre farklı tasarıma sahip olmasıdır. Önceki sürümlerde sol altta bulunan başlat menüsü Windows 11’de ortada konumlandırılmıştır. Ayrıca dilediğiniz gibi farklı bir noktaya konumlandırılabilirsiniz. Bu özellik kullanıcıların oldukça özgür olmasını sağlamıştır.
Ayrıca Windows 10 işletim sistemine göre Windows 11’de görüntü dosyalarının arasındaki aralık dikkat çekiyor. Daha geniş ve kullanışlı bir yapıya sahip olan Windows 11 kullanıcılara oldukça kolaylık sağlamıştır. Ekran bölme konusunda da kullanıcılarının beklentilerini karşılayan Windows 11 sürümü istenilen rakamda bölünerek daha hızlı çalışmaya kolaylık sağlamıştır. Hayatımızda oldukça önem kazanan Microsoft Team uygulaması da Windows 11 sürümü ile birlikte cihazlarımıza yüklü bir şekilde gelmiştir. Windows 11’in oyun performansı Windows 10’a göre daha da artırıldığı için kullanıcıları bu bağlamda da kendine çekmiştir.