PHP ile görüntü işleme, bazı teknoloji severlerin ve yazılımcıların araştırmış olduğu bir konu oluyor. Bu konuda bu sistemden söz ediyor olacağız.
PHP kullanan pek çok kişi, PHP’nin sunduğu özelliklerden ve ayrıcalıklardan dolayı onu daha çok seviyor. PHP, yalnızca form gönderme ve veritabanı ile bağlantı kurmak için kullanılan bir yazılım değil, aynı zamanda bu yazılım ile birlikte pek çok farklı işlemler de uygulanabilir. PHP ile yapılabilecek şeylerden birisi olan görüntü işleme, JavaScript ile de yapılabiliyor olsa da bu şekilde de yapılabildiğini ifade etmek istiyoruz. Bu yapının sunduğu pek çok özellik geliştiricilerle buluşuyor.
PHP ile Görüntü İşleme Kodları
Öncelikli olarak bu sistemden bilgiler sunalım. PHP GD kütüphanesi, görüntü işlemek için içerisinde pek çok fonksiyon bulunan bir yapıya ev sahipliği yapıyor. Bu yapı ile beraber yazılım geliştiricilerinin PHP kodları yazarken görüntü işlemesi mümkün hale geliyor. Bu kütüphane ile beraber çerçeve oluşturulabilir, ekrana resim çizilebilir veya kırpma işlemi uygulanabilir. Bunun gibi daha pek çok özellik bu sistemde bulunuyor.
Bu konuda tüm fonksiyonlara değinmesek bile işe yarar fonksiyonları açıklamak istiyoruz. Bunlardan birisi “getimagesize(“img.png”);” fonksiyonu olmakta. Bu kod ile beraber yazılımcı, görselin boyutlarını döndürebiliyor. Dizi içinde verileri döndüren bu fonksiyonda yükseklik, genişlik ve bazı ek bilgiler bulunuyor.

PHP ile görüntü işleme konusunda bilinmesi gereken bir diğer konu “imageantialias($Image, true);” olmakta. Belirtilen görüntüye kenar yumuşatma işlemi uygulayan bu kod, yalnızca renkli görsel içeriklerde işe yarıyor. Ayrıca yeni bir görsel oluşturmak için “$Image = imagecreatetruecolor(100, 100);” fonksiyonunun kullanılması gerekiyor. Konuyu daha iyi anlamanız açısından örneklerle birlikte kodları veriyoruz.
Peki oluşturulan bir görsele nasıl çizim eklenir? Örneğin çizgi çekmek için ne yapılıyor? Bunun için “imageline” kodu mevcut. Bu kodun örnek kullanımı “imageline($Image, 0, 0, 20, 25, $Blue);” şeklinde yer alıyor. $Blue ise bir renk değişkeni. İsteğe bağlı olarak fonksiyon buraya yazılabilir. Renk oluşturmak için “imagecolorallocate($Image, 255, 0, 0);” şeklinde kod girilmeli.
Bu konuda bilinmesi gereken bir diğer kod “imagepng” olmakta. Bunun yanı sıra “imagegif veya imagewebp” gibi kodlar da benzer işlevlere sahip. Kodun amacı, görselin çıktısını paylaşmak. Bu yöntem ile beraber görsel hem tarayıcıya hem de dosyaya yazdırılabilir. Örnek vermek gerekirse “imagepng($Image);” şeklinde görselin verileri çekilebiliyor. Bu sayede görüntü web sayfasında görülebilir veya dosyaya yazdırılabilir.
Görüntü oluşturmak adına kullanılabilecek bir diğer kod olan “$Img = imagecreate(1920, 1080);”, bir diğer deyişle tuval ortaya çıkarıyor. Bu tuval üzerinde gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra “imagepng” gibi benzeri bir çıktı koduyla görüntü alınabilir ve web sayfasında görülebilir. PHP ile görüntü işleme, bunun gibi daha pek çok önemli kod ile dolu.
Diğer önemli kodlardan bazılarını özetle açıklamak istiyoruz. Bu kodların listesine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- imagefill -> Görüntüyü boyamak için kullanılır.
- imageellipse -> Elips çizer.
- imagefillellipse -> İçi doldurulmuş bir elips çizer.
- imagecrop -> Görüntüyü kırpar.
- imagedestroy -> Görüntüyü bellekten temizler.
- imagettftext -> Yazı ekler.
- imageresolution -> Çözünürlüğü döndürür.