Ana Sayfa Eğitim JavaScript Nedir? Ne İşe Yarar?

JavaScript Nedir? Ne İşe Yarar?

0
JavaScript Nedir

JavaScript nedir? Web geliştirirken veya bir yazılım kodlarken önemli bir yere sahip olan JS hakkında bilinmesi gereken birçok şey mevcut.

Günümüzde pek çok yazılım dili bulunuyor. Bu dillerden birisi olarak bizlerin karşısına JS yani JavaScript çıkıyor. Piyasanın önemli oyuncularından olan JavaScript, web programlama dışında masaüstü uygulaması geliştirirken de tercih edilebiliyor. Hatta JS, sunucu işlemlerinde dahi tercih edilen bir uygulama olmakta. Geniş bir kullanım alanına ev sahipliği yapan JavaScript, büyük avantajlar içerdiği için insanların ilgisini çeken bir yazılım dili.

JavaScript Nedir?

JavaScript, 4 Aralık 1995’ten bu yana kullanılan bir programlama dili. Fonksiyonel bir yapıya sahip olan ve nesne yönelimli yapıyı destekleyen JS, yazılım geliştiricilerinin ortaya harika bir iş çıkarmasında etkili oluyor. Web geliştirirken dinamik bir sayfa oluşturmak adına önemli bir rol oynayan JavaScript HTML, PHP ve CSS ile beraber kullanılıyor. Ayrıca ASP.NET ile birlikte de kullanımı mümkün.

JavaScript nedir? Bu soruya cevap verdiğimize göre şimdi daha anlaşılabilir bir örneğe geçelim. HTML, CSS ve JavaScript arasındaki farkı şu şekilde açıklayalım. HTML, bir yapının iskeletini oluşturur. CSS ise o yapının tasarımıdır yani görünüm olarak nitelendirilebilir. JavaScript ise bir yapının dinamikliğini sağlar. Örneğin sayfada yenileme butonu olsun. Bu butona basınca yazılar güncellensin. Bu JS ile ilgili bir olay.

JavaScript Nedir

JavaScript ile ilgili kısa bir tarihten söz etmek istiyoruz. 90’lı yıllarda henüz internet yeni yeni kamuya açık hale gelmişken bu dönemde sunucudan kullanıcıya veri aktarımı mümkündü. Kullanıcıdan sunucuya veri gönderilemediği için ve sayfalar dinamik yapıda olmadığı için JS ortaya çıkmış oldu. 1995 yılının Aralık ayında piyasaya sunulan JS, günümüzde ECMAScript olarak biliniyor.

JavaScript Özellikleri

JavaScript nedir? Bu sorunun yanı sıra JS’nin özellikleri hakkında da bilgi sahibi olmak lazım. Bunlardan birisi değişken sisteminin otomatik bir şekilde çalışıyor olması. Örneğin “var a = 5;” yazıldığı takdirde bu değişkenin “int” türünde olduğu otomatik olarak belirleniyor. Yani kullanıcı, ekstra bir işlem yapmadan değişkenin türü ayarlanıyor. Buna ek olarak değişken türünü dönüştürme kodlarının da mevcut olduğunu açıklamış olalım. Ayrıca JS’de noktalı virgül kullanımının zorunlu olmadığını da belirtmek istiyoruz.

JavaScript’in önemli özelliklerinden birisi nesne oluşturma ve yönetme özelliklerinin var olması. Örneğin “var Timer1 = setInterval(Function1, 1000);” yazıldığı takdirde nesne oluşturulmuş oluyor. Bunun amacı, nesneye tekrardan erişim sağlayabilmek. Nesne, bazı durumlarda güncellenebilir veya kaldırılması gerekebilir. Bu özellik, bu konuda oldukça faydalı bir yapı sunuyor.

JS’nin bazı diğer özelliklerini kısaca açıklamak gerekirse:

  • AJAX ve WebSocket gibi veri gönderme ve çekme sistemlerini desteklemesi
  • Fonksiyon oluşturmanın mümkün olması
  • Promise oluşturulabilmesi
  • Oyun sunucusu kurulabilmesi
  • Node.JS ile birlikte PHP gibi bir web sunucusu altyapısı geliştirilebilmesi

JavaScript Örnekleri

JavaScript ile beraber pek çok şey yapılabilir. Bunları şu şekilde örneklendirebiliriz:

  • Node.JS kullanarak bir oyun sunucusu kurma ve web sayfası üzerinden oyunu çevrimiçi oynayabilme
  • JavaScript ile beraber birkaç saniyede bir güncellenen bir paylaşım sayfası geliştirme
  • Sayfayı yenilemeden sohbet edebilme
  • Renk seçici yapma
  • Klavyede basılan tuşu tespit etme

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz