Ana Sayfa Rehber Bilgisayar CPU Nedir? Ne İşe Yarar?

CPU Nedir? Ne İşe Yarar?

0
CPU Nedir? Ne İşe Yarar?
CPU Nedir? Ne İşe Yarar?

Çekirdek İşlem Birimi (CPU) bilgisayarın beyni olarak adlandırılır. Birkaç işlem biriminden biridir, ancak tartışmasız en temel olanıdır. CPU hesaplamaları, eylemleri gerçekleştirir ve programları çalıştırır.

Eski bilgisayarlarda, bu işlevler birden çok işlemciye bölündü. Ancak üretim ve tasarım iyileştirmeleri, tüm CPU’nun tek bir çipe sığabileceği anlamına gelir. Bu güçlü işlemciler, akıllı telefonunuzun performansının da merkezinde yer alır.

CPU Ne Yapar?

İlk CPU’ların sahneye çıkmasından bu yana yıllar içinde birçok gelişme oldu. Buna rağmen, CPU’nun birincil işlevi üç adımdan oluşan aynı kalmıştır; getir, kodunu çöz ve çalıştır.

Gidip getirmek

Tahmin edebileceğiniz gibi, getirme bir talimat almayı içerir. Talimat bir dizi sayı olarak temsil edilir ve RAM’den CPU’ya iletilir. Her talimat, herhangi bir işlemin yalnızca küçük bir parçasıdır, bu nedenle CPU’nun hangi talimatın daha sonra geleceğini bilmesi gerekir.

Geçerli talimat adresi bir program sayacı (PC) tarafından tutulur. Bilgisayar ve talimatlar daha sonra bir Talimat Kaydına (IR) yerleştirilir. Daha sonra, PC uzunluğu bir sonraki komutun adresini referans almak için artırılır.

CPU Nedir? Ne İşe Yarar?
CPU Nedir? Ne İşe Yarar?

Kodunu Çöz

IR’de bir talimat alınıp depolandığında, CPU talimatı talimat kod çözücü adı verilen bir devreye iletir. Bu, talimatı, eylem için CPU’nun diğer bölümlerine iletilecek sinyallere dönüştürür.

Uygulamak

Son adımda, kodu çözülen talimatlar tamamlanacak CPU’nun ilgili bölümlerine gönderilir. Sonuçlar genellikle daha sonraki talimatların bunlara başvurabileceği bir CPU kaydına yazılır. Bunu aslında hesap makinenizdeki hafıza işlevi gibi düşünün.

Çok Çekirdekli CPU’lar Nedir?

Eski bilgisayarlarda yalnızca tek bir işlemci çekirdeği olurdu, bu nedenle CPU bir seferde bir dizi talimatı işlemekle sınırlıydı. Bu nedenle bu eski bilgisayarlar nispeten yavaştı ve verileri işlemek zaman alan bir işti.

Yıllar geçtikçe, üreticiler tek çekirdekli CPU’ların sınırlarını zorladı, bu nedenle işlemcinin yeteneklerini geliştirmenin başka yollarını aramaya başladılar. Çift çekirdekli, dört çekirdekli ve sekiz çekirdekli gibi ifadelerin sıklıkla PC pazarlama materyallerini süslediği çok çekirdekli işlemcilere sahip olmamızın nedeni budur.

Ancak, ilk göründükleri kadar karmaşık değiller. Örneğin, çift çekirdekli bir işlemci, gerçekten tek bir çip üzerindeki iki ayrı CPU’dur. Şirketler, CPU’yu tamamen yeniden tasarlamak yerine, performansı artırmak için üretim sürecinde iyileştirmeler yaptı.

Daha yakın zamanlarda, işlemci tasarımcıları, tek çekirdekli bir işlemcinin iki çekirdeğe sahipmiş gibi davranmasını sağlayarak performansı daha da artırmanın bir yolunu buldular.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz