Bu yazımızda sizlere Windows işletim sisteminde CMD ayarları nasıl yapılır detaylı ve resimli bir şekilde anlatacağım.
CMD ayarları nasıl yapılır
Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayar kullanıyorsanız 1 kez de olsa CMD kısaltmasını duymuşsunuzdur. Peki CMD nedir? CMD, Komut İstemi olarak da bilinen ve Windows işletim sistemli cihazlarda MS-DOS tabanlı bir kod yazma konsoludur. Bu alana giriş yaparak kodlar yardımı ile bir çok bilgiye erişebilir, hata raporları alabilir ve ufak çapta kod ve karşılıklarını öğrenebilirsiniz.
CMD ekranına girmenin iki yolu bulunmaktadır. Bunlardan birisi Windows arama kutucuğuna CMD yazmanızdır. İkinci yolu ise klavyede bulunan Windows + R tuşlarına aynı anda basarak açılan Çalıştır penceresine cmd yazmaktır. Bu iki yoldan herhangi biri ile komut istemi ekranına ulaşabilirsiniz.
Peki CMD ayarları nereden yapılır? CMD ayarları nasıl yapılır? CMD ekranını saydamlaştırma nasıl yapılır? CMD ekranında renkler nasıl değiştirilir? Tüm bu sorularınızın yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Windows 10’da CMD ayarlarını kişiselleştirme
- İlk olarak bilgisayarınızın arama bölümüne cmd yazarak aratalım.
- Arama sonuçları içerisinde çıkan Komut İstemi uygulamasına giriş gerçekleştirelim.
- Karşınıza Komut İstemi ekranı açılacaktır.
- Komut İstemi penceresinin üst kısmında boş bir alana sağ tıklayalım.
- Açılan pencere içerisinde en altta yer alan Özellikler bölümüne girelim.
- Karşınıza Komut İstemi Özellikleri penceresi açılacaktır.
- Üst kısımda Seçenekler, Yazı Tipi, Yerleşim, Renkler ve Terminal başlıklarında sekmeler bulunmaktadır.
- Seçenekler sekmesi içerisinde İmleç Boyutu, Komut Geçmişi, Düzenleme Seçenekleri ve Metin Seçimi ayarlarını yapabilirsiniz.
- Yazı Tipi sekmesi içerisinde ise Boyut ve Yazı Tipi ayarlarını yapabilirsiniz.
CMD ekranı saydamlaştırma
- Yerleşim sekmesi içerisinde Ekran Arabellek Boyutu ve Pencere Boyutu ayarlarını yapabilirsiniz.
- Renkler sekmesi içerisinde ise Ekran Metni, Ekran Arka Planı, Açılan Metin ve Açılan Arka Plan seçeneklerinin Renklerini ve Opaklık değerlerini ayarlayabilirsiniz.
- Son olarak Terminal sekmesi altında Terminal Renkleri, İmlaç Şekli, İmlaç Renkleri ve Terminal Kaydırma gibi ayarları yapabilirsiniz.
- Tüm ayarları yaptıktan sonra Tamam butonuna basarak ilgili ekranı kapatabilirsiniz.
Sizde yukarıda yer alan adımları uygulayarak bilgisayarınızda CMD ayarlarını istediğiniz gibi ayarlayabilir ve kişiselleştirebilirsiniz. Yazımızı beğendiyseniz yorum yaparak paylaşmayı ve bize destek olmayı unutmayın.