Bilişim teknolojisi, elde edilmiş olan bilgilerin toplanarak işlenmesi ve bunun depolanarak internet aracılığıyla bir noktadan başka bir noktaya transfer edip kullanıcı hizmetine sunulması işlemidir. Bilgi teknolojisi bilgisayar başta olmak üzere tüm teknolojileri kapsayan bir konudur. Kısacası bilişim teknolojisi denildiğinde iletişim ve bilgisayar sisteminin birbirine bağlanması şeklinde tanımlama yapabilir.
Bilişim teknolojisinde toplamda 4 kategori vardır. Bunlar sırasıyla şöyledir:
- Yazılım
- Hizmetler
- Donanım
- Ekipmanlar
Bilişim teknolojisinin hayatımıza girmesinden sonra devrimsel anlamda çok büyük değişimler yaşadığımızı söyleyebiliriz. Hatta bu yalnızca bizim değil aynı zamanda dünya içinde büyük bir öneme sahiptir. Bu teknoloji sayesinde artık bilginin istediğiniz zaman istediğiniz insana ulaşabilmesi sağlanmış oluyor. Işık hızında gerçekleşen bu bilgiye ulaşma süreci insanın yaşam konforunu daha fazla artırıyor.
Bilişim bir toplumun yolunun açılmasını sağlamada önemli rol oynar. Çünkü içerik teknolojiyle birleşmiş ve artık bilgisayar ya da diğer iletişim araçlarıyla da hız kazanmıştır.
Bilişim teknolojileri ekonomik yapı üzerinde de dönüşümün başlamasına neden olmuştur. Yani ekonomik faaliyetler küreselleşmeye olanak tanımıştır. Bilişim teknolojisine yapılacak yatırımlar ulusal ölçekli ekonomilerin büyüme oranlarını ve diğer bütün sektörlerini etkilemektedir.
Firmaların iç verimlilik oranlarını yukarı trende sokarken, dış çevreleriyle de ilişkilerinde yeni mekanizmalar içine girmelerine neden olmaktadırlar. Böylece iç ve dış süreç ayrımları ortadan kalkmaya yüz tutmaktadır. Firmalar, bilişim teknolojileriyle sağladıkları esneklikle maliyetlerini düşürmekte ve küresel ölçekli rekabetlere girişebilmektedirler. Etkilerine baktığımızda iletişim, bilişim ve genel yayıncılık alanlarında meydana getirdiği “yakınsama”dır.
Başlıca Bilişim Teknolojileri
Bilişim teknolojilerinin ortaya çıkmasının ve gelişmesinin dayandığı temeller vardır. Bunlar;
- Kuantum mekaniğinin
- Enformasyon kuramının
- Moleküler biyolojinin
- Oşinografinin
- Ekolojinin
Uzay bilimlerinin oluşturduğu bütüne dayanmaktadır.
Bilişim teknolojilerini sadece bilgisayarlarla sınırlamak mümkün değildir. Çok daha geniş bir yelpazeyi kapsayan başlıca bilişim teknolojilerim şöyle sıralayabiliriz:
- Firma ve bürolarda kullanılan bilgi işlem ve hesap makineleri
- İzole edilmiş metal ve kablo mamulleri
- Elektronik supap ve tüp mamuller ile diğer elektronik parçalar
- Televizyon ve radyo vericileri ile ilgili ürünler, telefon ve telgraf hat cihazları
- Televizyon ve radyo alıcıları mamulleri, ses ve video kayıt cihazları, teksir cihazları ve yardımcı ürünler
- Endüstriyel süreç araçları dışında, ölçme, kontrol, test, rota saptama vb. amaçlarla kullanılan araç ve cihazların mamulleri
- Endüstriyel süreç kontrol araçlarıyla ilgili mamuller, bilişim teknolojileriyle ilgili hizmetler
- Makine ve ekipmanların toptan satışı ve tedariki
- Bilgisayar dâhil, işyeri makine ve bilgi işlem ekipmanlarının kiralanması
- Telekomünikasyon
- Bilgisayar ve ilgili hizmetler