Android root işlemi yapmak isteyen pek çok kişi bulunuyor. Sizlere Android işletim sistemi için bu işlemin nasıl yapıldığından söz etmek istiyoruz.
Android işletim sistemi, 2000’li yılların ilerleyen dönemlerinde kullanıcılara sunulan bir sistemdi. Sunulduğu dönemde telefon üreticilerine ücretsiz bir şekilde sağlanan bu yazılım, bu şekilde kısa sürede pazarda büyük bir paya sahip olmayı başardı. Günümüzde halen yoğun bir kullanım oranı bulunan Android işletim sistemini kullanan bazı kullanıcılar bazı özelliklerin kısıtlanması dolayısıyla daha özgür bir kullanım için root işlemine başvurabiliyor. Bu işlemi gerçekleştirmek için birçok yol bulunuyor. Bu konuda sizler için bazılarını açıklıyor olacağız.
Android Root İşlemi Uygulamak
Android işletim sistemi için uygulanan bu işlemin ne olduğunu ifade ederek söze başlamış olalım. Root, cihazda yer alan kısıtlamaları kaldırarak tam yetki erişimi sunar. Yani kök dizine erişmeyi mümkün kılarak her türlü şeyi yapabilmeyi kolaylaştırır. Örneğin root olmayan bir cihazda kök dizine yani işletim sistemi için önemli dosyaların bulunduğu dizine erişim sağlanamaz. Bu da bazı düzenlemelerin yapılamaması anlamına geliyor. Örneğin bazı varsayılan uygulamalar kaldırılamaz ama kök dizine erişebilen bir cihazda bu uygulamalar varsayılan olmaktan çıkarılıp kaldırılabilir. Bunun gibi pek çok avantaja sahip olan bu özellik, önemli bir yer kaplıyor.
Android root işlemi yapmadan önce bu işlem hakkında bazı risklerden söz edelim. Root işlemi yaparken doğru işlemin uygulandığından emin olunması gerekiyor. Root yaptıktan sonra güvenli bir yazılım ile kontrol sağlanabilir. Kök dizine erişim sağlayabilen bir cihaz tam yetkiye sahip olduğu için cihazın brick olması yani kullanılamaz hale gelmesi de mümkün olabiliyor. Bundan dolayı ne olduğu bilinmeyen işlemlerin yapılmaması ve güvenilir olmayan root destekli uygulamaların kullanılmaması gerekiyor. Bu konuda ekstra özen gösterilmeli ki root işlemi sonrasında cihaz zarar görmesin.
Android işletim sistemine sahip bir cihazda root işleminin uygulanabilmesi için bazı yazılımlar mevcut. Bu yazılımlar arasından güvenilir olanını bulmak için yapılması gereken şey topluluk sitelerini inceleyerek insanların en çok kullanmış olduğu yazılımı seçmek. Şunu açıklamak istiyoruz ki bu işlemin doğru bir şekilde uygulanması gerekiyor. Bu kararı verirken cihazın başına gelebilecekleri de göze almalısınız. Normal şartlarda bir şey olmayabilir fakat bu iş garanti değildir. Root işlemi uygulayan yazılımı kurduktan sonra yazılım, otomatik bir şekilde bu işlemi tamamlıyor ve sonrasında cihazı yeniden başlatıyor.
Android root işlemi her ne kadar bu şekilde uygulanıyor olsa da bunun yanı sıra farklı şekillerde de yapılabilir. Bunlardan birisi dosyaları kullanıcıların kendi yüklemesi. Bu işlem, biraz daha profesyonellik gerektirdiği için dikkatli olunması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Eğer otomatik root işlemi uygulayan yazılımlar işe yaramıyor ise root işlemi bu şekilde yapılmalı.
Root işlemi ile beraber kullanıcının elde edebileceği bazı avantajlar:
- Kök dizine yani cihazdaki tüm dosyalara erişim
- CPU ve GPU ayarlarını düzenleme
- Varsayılan uygulamaları kaldırma
- Uygulamaların cihazdan daha iyi yararlanmasını sağlama
- Yazılımların kurulu olduğu depolama bölümünü güncelleme
- Arka planda çalışan işlemleri daha iyi yönetebilme